Μάρμαρα Ταϋγέτου

Ο Ταΰγετος έχει ασβεστολιθικά πετρώματα εναλλασσόμενα με σχιστόλιθο, ενώ το πέτρωμα από τα μαύρα ζωνάρια ή στεφάνια, τα οποία σχηματίζει ο κρυσταλλικός σχιστόλιθος, είναι ιδανικό ως ακόνι για τρόχισμα εργαλείων. Κατά την αρχαιότητα από τον Ταΰγετο εξορύσσονταν μέταλλα και μάρμαρα.
Ο Στράβων αναφέρει ότι τα χρόνια του μεγάλου σεισμού 375μ.Χ. λειτουργούσαν λατομεία μαρμάρων στο Ταΰγετο «…νεωστί και εν τω Ταϋγέτω μέταλλον ανέωξαν τινες ευμέγεθες χωρηγούν την των Ρωμαίων πολυτέλειαν (363)».
Από τη τοποθεσία του Ταινάρου έβγαινε ο Ταινάριος λίθος, από τη Παγανέα ο Πορφυρίτης λίθος και από τις Κροκεές ο κροκεάτης λίθος. Τα μάρμαρα αυτά ήταν περιζήτητα στην αγορά της Ιταλίας και κοσμούσαν προ πάντων τα λουτρά των Ρωμαίων. Ακόμα τότε υπήρχαν στο Γύθειο τα ξακουστά λατομεία του Ταϋγέτου, τα μάρμαρα των οποίων ήταν περιζήτητα το 21 μ.Χ. στο «κοινό των Ελευθερολακώνων». Πολύμορφα μάρμαρα έβγαιναν στη Μάνη, ενώ τα κόκκινα μάρμαρα οφείλουν το χρώμα τους στα σιδηροξείδια του εδάφους.
Περιζήτητα ήταν τα κόκκινα μάρμαρα στα Δημαριώτικα (Δημαρίστικα) της Μάνης, δηλαδή το πολύτιμο rosso antico των Ρωμαίων. Πριν από εκατό χρόνια περίπου στο Προφήτη Ηλία Λάγειας μια Αγγλική εταιρεία1, εκμεταλλευόταν τον πολυτιμότερο ορυκτό πλούτο του Προφήτη Ηλία Λάγειας. Κατασκεύασε τότε δρόμο 20 χλμ. και λιμάνι στον όρμο του Αγίου Κυπριανού, για τη μεταφορά των μαρμάρων σε ακατέργαστη μορφή.
Στη περιοχή βρίσκεται το Λακεδαιμόνιο μάρμαρο που είναι Σερπεντίτης, η λευκή κρυσταλλίνα της Μάνης, καθώς και πέτρα για οικοδόμηση, η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα.
ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΤΟΥ ΤΑΙΝΑΡΟΥ - ΜΑRΜΟ ΝΕΡΟ ANTICO2
Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Marmor taenarium, γιατί η εξόρυξη του γινόταν κοντά στο Ακρωτήριο Ταίναρο της νότιας Πελοποννήσου. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς το ονομάζουν "μέλαν μάρμαρο", χωρίς όμως να δίνουν πληροφορίες για τα λατομεία του. Νεότεροι ερευνητές που αναζήτησαν τα λατομεία αυτά σε όλη την περιοχή του ακρωτηρίου Ταίναρο δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τη θέση όπου εξορυσσόταν το μαύρο αυτό πέτρωμα.
Η χερσόνησος του ακρωτηρίου Ταίναρο αποτελείται κυρίως από κυανότεφρα ως σχεδόν λευκά μάρμαρα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το Nero antico Πάντως το πέτρωμα αυτό είναι ωραιότατο και στην αρχαιότητα θεωρούταν το μάρμαρο πολυτελείας. Ήταν λεπτοκοκκώδες με συμπαγή ιστό και Βαθύ μαύρο χρώμα. Μερικές φορές στο μαύρο φόντο διακρίνουμε πολλές, μικρές, λευκές, τριχοειδείς γραμμώσεις.
Δείγματα από το μάρμαρο αυτό υπάρχουν στο μουσείο του Καπιτωλίου στη Ρώμη, δύο κολόνες στην Εκκλησία της Regina coeli, ένα θαυμάσιο τραπέζι στο μέγαρο altemps.