Χλωρίδα Πανίδα

Η μεγάλη εναλλαγή βιοτόπων έχει ως αποτέλεσμα να ευδοκιμούν 600 είδη φυτών (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή), πάνω από 120 Ελληνικά ενδημικά φυτά, από τα οποία τα 32 αποκλειστικά στο Ταΰγετο, ενώ έχει και πλούσια βλάστηση σε βότανα και αρωματικά φυτά (ρίγανη, μέντα, θυμάρι, τσάι, λεβάντα κ.α.).
Ο Γιώργος Σφήκας στο νέο του βιβλίο «Οι Βοτανικοί Παράδεισοι της Ελλάδας» παρουσιάζει τις ομορφιές 135 περιοχών της χώρας μας και επιλέγει, λόγω της σπανιότητας της χλωρίδας, 17 βοτανικούς παραδείσους στους οποίους περιλαμβάνεται και η Μάνη.
Έχουν παρατηρηθεί 85 είδη πουλιών, 19 θηλαστικών ζώων, 33 ερπετών και αμφιβίων, ενώ θεωρείται μία από τις δύο πιο σημαντικές περιοχές της Πελοποννήσου για τις πεταλούδες και τα έντομα.
Η Νότια Μάνη και συγκεκριμένα το όρος Σαγγιάς και το ακρωτήριο Ταίναρο, αποτελεί σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά, το Σπιζαετό, το Πετρίτη, το Μπούφο και το Βασιλαετό που εμφανίζεται το χειμώνα. Η περιοχή αυτή αποτελεί περιοχή ανάπαυσης για τα αποδημητικά πουλιά, των οποίων το συστηματικό κυνήγι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Η χλωρίδα και η πανίδα παρουσιάζονται αναλυτικά στις αντίστοιχες ενότητες της ιστοσελίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: